کنیبالیزیشن
کنیبالیزیشن (Cannibalization) یا همان همنوع خواری به صفحاتی از وب سایت شما توسط سئو کاران گفته میشود که دارای کلمه کلیدی یکسان هستند. که این موضوع اول از همه گوگل را گیج میکند که اگر بخواهد به سایت شما با اون کلمه کلیدی رتبه دهد، نمیداند مدوم صفحه را انتخاب نماید و به آن ارزش دهد. البته هورتاش وب به شما بگوید که کنیبالیزیشن در حقیقت اون مفهومی نیست که خیلی سئو کارا به شما توضیح داده اند.و این یک تعریف اشتباه است که میگویند : (( در نتایج گوگل (SERP) ، زمانی که کاربر عبارتی را سرچ میکند و با دو نتیجه از وب سایت شما مواجه میشود، کنیبالیزشن اتفاق افتاده و این باعث موضوع باعث افت سایت شما میشود.)) و راهکار هم برای شما این گونه میگویند که یکی را حذف نمایید و اعتبارش را به صفحه دیگر دهید.
اما این اشتباه است. در این مقاله با هورتاش وب همراه باشید ؛که حسابی کنیبالیزیشن بررسی کنیم.
کنیبالیزیشن چیست ؟
خب با یک مثال شروع کنیم ، من سرچ کردم کتاب سئو و اما نتیجه سرچ :
در حال حاضر از سایت کتابراه دوتا لینک در صفحه اول گوگل نمایش داده شد . حالا سوال اینست که آیا این اتفاق پیش آمده کنیبالیزشن است ؟ یعنی همنوع خواری رخ داده است؟
جواب هورتاش وب : خیر. چون اگر به عنوان سئوی هر دو صفحه نگاهی بیندازیم متوجه میشویم که شبیه به یکدیگر نیستند . کلمه کلیدی لینک اول : معرفی و دانلود کتاب سئو 2022 و کلمه کلیدی لینک دوم : لیست کتابهای آموزش 0 تا 100 سئو. پس این دو صفحه هم نوع خواری ندارند.
کنیبالیزیشن همان محتوای تکراری است؟
در جواب باید بگویم خیر.
محتوای تکراری یا Duplicate content زمانی اتفاق میافتد که دو صفحه که کاملا از هم جدا هستند و دارای Url متفاوتی هستند ، اما محتوای یکسانی را دارا میباشند. اینجاست که همیشه از لفظ تگ کنونیکال استفاده میشود. این موضوع محتوای تکراری، کاملا برای سایت شما مشکل ساز میشود و دقیقا الگوریتمهای گوگل همیشه مصمم در استفاده نکردن این حالت در سایتها هستند.
برای مثال در مجموعه هورتاش وب یک سایت پزشکی معرفی شد که کارفرما اظهار داشت چرا دو صفحه با عناوین کلیدی سمعک و خرید سمعک رتبه نمیگیرند ؟ در صورتی که ما رو این دو صفحه سرمایه گذاری کردیم.پس از بررسی تنها جواب ما این بود که هردو صفحه شما دارای یک درد هستند. یعنی همان رعایت نکردن کانسپت کلمات کلیدی و شما این موضوع را درک نکردید و گوگل سر در گم مانده است برای نیاز سمعک کدام صفحه شما را دارای رتبه کند؟
برای رفع این مشکل و بررسی راه حلهای موجود با هورتاش وب همراه باشید.
تشخیص کنیبالیزیشن
پس تا اینجای کار متوجه شدیم زمانی که در سایت ما دو یا تعدادی صفحه با کلمه کلیدی و محتوای یکسان باشند ، مسئله هم نوع خواری پیش میآیدو اعتبار این کلمه کلیدی شما بین تمامی صفحات پخش میشود.
اما چگونه کنیبالیزیشن را تشخیص دهیم؟
یک : سرچ کنسول
برای این کار بیایین یه ترفندی را به شما بگم :
اول از همه سایت شما باید به سرچ کنسول وصل باشد.
سپس به قسمت performance :
در قسمت فیلترها، یک فیلتر جدید اضافه کنید و باانتخاب گزینه query ، کلمه کلیدی مد نظر خود را وارد نمایید. سپس در قسمت page ها ، url های شبیه بهم را بیاببید. البته بگویم که تمام این موارد همنوع خوار بحساب نمیآیند. این شما هستین که باید تحلیل و بررسی نمایید.
دو : به صورت دستی با کمک پیشخوان سایت
درتمام قسمت های محتوایی سایت، مثل برگه ها ، نوشته ها، دسته بندی ها ، برچسب ها کلمه کلیدی مدنظر را سرچ میکنیم و شبیه بهم را پیدا میکنیم.
سه : استفاده از کوئری جستجوی سایت
تنها کافیست ،در گوگل کوئری دامنه:site و سپس کلمه کلیدی مد نظر خود را بنویسید. گوگل تمامی صفحاتی که بااین کلمه در سایت شما را ایندکس کرده، به شما نشان میدهد.
رفع کنیبالیزیشن
برای رفع مشکل هم نوع خواری ، هورتاش وب راه حلهای زیر را راهنمایی مینماید.
تگ کنونیکال : این تگ برای تشخیص دقیق تر گوگل ، برای رتبه بندی سایت استفاده میشود . اما این تگ زمانی مفید و کارساز است که شما در سایتتان چندین صفحه با محتوای شبیه بهم و کاملا یکسان داشته باشید. و شرایط حذف این محتواها را نداشته باشید. اینجاست که شما یک صفحه را اصلی قرار میدهید و دیگر صفحات را به آن کنونیکال میکنید. بااستفاده از کد یا ابزار سئو یاست سئو برای وردپرس.
بررسی لینکهای داخلی : شما لینک سازی داخلی را طوری باید انجام دهید که گوگل صفحات مهم شما را با کلمه کلیدی مختص به آن صفحات به کاربران نشان دهد. یعنی برای یک کلمه ، هرجا به هر صفحه دلخواهی لینک ندهید. اینطوری گوگل جان با دقت متوجه میشود هر صفحه برای چه کلمه کلیدی سرمایه گذاری شده است. و رتبه بندی درست را انجام میدهد.
یکی کردن محتواها :اگر چندین صفحه از سایتتان، راجب یک کلمه کلیدی واحد محتوا گذاری شده اند. همه صفحات را ادغام نمایید و یک صفحه ممتاز بسازید. بااین کار شما مشکل محتوای یتیم را هم رفع مینمایید.
تگ نوایندکس(noindex): اگر قادر نیستید صفحات کنیبال شده را حذف نمایید بهترین راه حل استفاده از تگ Noindex میباشد.که از ایندکس شدن صفحات یکسان جلوگیری مینماید.
مثلا شاید محتوای یکی از دسته بندیهای مادر سایت شما با یکی از دسته بندیهای زیرمجموعهاش یکسان باشد ، شما نمیتوانید دسته بندی مادر را حذف نمایید، پس راهکار از این تگ استفاده نمایید.
ریدایرکت از نوع 301 : اگر هر کدام از صفحاتی که کنیبال شده اند به یکدیگر ،ورودی قابل توجهی دارند ، پس از گذراندن مراحلی که بالا گفته شد، میتوانید ریدایرکت 301 انجام دهید.اگرم ورودی آنها قابل توجه نیست همان بهتر که آنهارا حذف نمایید.
جلوگیری از کنیبالیزیشن
اولین قدم: انتخاب کلمات کلیدی و طرح ریزی برای کلمات هم کانسپت
دومین قدم : کمک گرفتن از افزونه یاست سئو
نتیجه گیری کنیبالیزشن :
این طبیعی و قانونی است که شما برای یک مورد خاص ، صفحات زیادی را در سایت خود داشته باشید. اما اون چیزی که خیلی اهمیت دارد، بررسی هدف و نیاز کاربر است. مثلا شما یک سایت فروشگاهی برای خرید تلویزیون دارید. مثل خرید تلویزیون سامسونگ مدل ایکس و خرید تلویزیون سامسونگ مدل وای. خب شما برای هریک از اینها یک صفحه جداگانه میزنید و هر کاربری سرچ کند خرید تلویزیون سامسونگ ، چه بهتر که تمام صفحات شما بالا باشند و شانس بیشتری برای فروش داشته باشید. و گوگل هم خود متوجه میشود هر صفحه از این موارد، نیاز های متفاوتی از کاربر را پاسخ میدهد.
اما گاهی هست شما دو کلمه کلیدی مثل وکیل ملکی و وکیل ملکی در تهران را دارید. خب محتوا و انگیزه هرکاربر رای سرچ این دومورد یک پیز است. پس چه بهتر است از زدن صفحات یکسان جلوگیری نمایید.
پادکست کنیبالیزیشن
دیدگاهتان را بنویسید